Фотогалерија од настани
слика
слика
слика
слика

МЕДИУМСКИ ПРОДУКТ СО ПРОФЕСИОНАЛЕН КВАЛИТЕТ...

Е-маил:   ilija.bojarovski@gmail.com

Tел. бр.:    071/ 381-770, 070/ 376-502

СНИМАЊЕ, ФОТОГРАФИРАЊЕ, МОНТАЖА, А И УРЕДУВАЊЕ...

Според  заеднички договор и организација

(со Ваша или наша организација).... 

---------------------------------------

КОМПЛЕТЕН ПРОФЕСИОНАЛЕН МЕДИУМСКИ ПРОДУКТ

НА ВАШ КОНКРЕТЕН:

- ЛОВ, - РИБОЛОВ, - ФОТО-ВИДЕО САФАРИ, - ОФФ-РОУД ТУРНЕА, МОМЕНТИ ОД АЛТЕРНАТИВЕН ТУРИЗАМ, АКТИВЕН ОДМОР (ден или викенд), НАСТАН – ДОМАШЕН ИЛИ МЕЃУНАРЕДЕН СПОРТСКИ ИЛИ РЕКРЕАТИВЕН НАТПРЕВАР, НА ВАШАТА АВАНТУРА ВО ПРИРОДА...во пркрасната природа на Македонија, Балканот или секаде во Свет

(според Вашата замисла и временски можности)... ...(со професионален видео и фото квалитет во секој поглед, потврден најмалку во последните 25 години)...

-------------------------------

Според  заеднички договор и организација

(со Ваша или наша организација) заеднички реализираме:

ВИДЕО ИЛИ ФОТО МЕДИУМСКИ ПРОДУКТ

СО ПРОФЕСИОНАЛЕН КВАЛИТЕТ:

- ЗА ДОМАШНА УПОТРЕБА (ВИДЕО КЛИП - ПРИЛОГ ДВД И ФОТО АЛБУМ „ФОТОБУК“),

- ЗА ТВ ДОКУМЕНТАРНА ЕМИСИЈА,

- ЗА СПИСАНИЕ (печатено или електронско издание)

- ЗА ВЕБ-ПОРТАЛ...итн....

-------------------------------------------------

Е-маил:   ilija.bojarovski@gmail.com

Tел. бр.: 071/381-770    070-376-502

- Ден снимање/котизација: 250 евра (8 часа ангажман), а повеќе денови по договор.

- Монтажа/едитирање по сценарио: од 250-500 евра и по договор.

Емитувањето во ТВ програма или на посебна ТВ во Македонија, на Балкан, или пошироко, посебно се договара...

Ангажманот и договорот се остварува преку Агенција, авансно.

   

ТВ емисија: 1 КУП - СВ. ХУБЕРТ - МКЛК 2016, МАКЕДО

СТРЕЛАШТВО, ЛЕКАРСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА - 2016

БИСТРА-16 4Х4 Кичево ЏИП ТУРНЕЈА Убавините на Бист

1 Meѓународен работен натпревар МКЛК-16 - птичари

ТВ емисија: Гран пи „Бучим 2016“ - ТРАП - Радовиш

ТВ емисија ТРАП: „КУЛА КУП 2016“, Валандово, РМ

ТВ емисија ТРАП - НАСКО ПИЛОВ 2016 Куклиш

rolex day date replica

ТВ емисија МКЛК 2016 - изложба - лов. кучиња

23-ти Меморијален турнир „Ване Арапов 2016“

Јавна расправа со „интересни моменти“ за ...

    Имаше многу „едни, други и трети“ интересни и „интересни“ моменти за и против рекреативен и за и против за стопански риболов на одредени риболовни подрачја на настанот којшто беше насловен со вистински наслов, Јавна расправа...          Реално се надеваме ќе бидеме запознаени и со заклучоците од расправата и ќе ја заокружиме нашата сторија за Риболовните основи 2016... Како и до сега, во последите 25 години наша ТВ специализирана и ловно-риболовна медиумска присутност, тоа го потврдува со трајни медиумски продукти со продуцирање медиумска вредности и надвор од границите на нашата држава, а на македонски јазик, титлувани на јазикот на државите каде што се емитува „Ловечко око“...

     Конкретно, на 14 јануари 2016 се одржа Јавната расправа во врска со Предлог риболовни основи за одделните риболовни води на ден 14.01.2016 година (во четвртокот), со почеток во 12:00 часот во просториите на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Македонија.

      На јавната расправа, по Предлозите на дел Риболовните основи за 2016, дел од засегнати страни дадоа свои предлози и забелешки ги презентираа на јавната расправа, а и ги доставија во писмена форма на самата расправа.

       Инаку, актуелниот министер м-р Михаил Цветков, ја водеше расправата што придонесе да се има насоки од високо ниво, за потоа и административно да се оформат заклучоци.

      Расправата имаше „интересни“ моменти што покажаа на неколку спротивставени гледишта на рекреативните и на стопанските концесионери... Тоа ќе придонесе во многу да се формираат патеките за рибарството во Македонија, за развој на рекреативниот, а и за развој нариболов и третманот на рибниот фонд како национално богство... 

Кога ќе бидат достапни заклучоците, реално се надеваме ќе бидеме запознаени и ќе ја заокружиме нашата сторија за Риболовните основи 2016. Ако тоа не се реализира, нормално сторијата ќе оди без влијание на залкучоци, според професионалното новинарско и уредничко работење за оформување медиумски продукткај нас, во Регионот и во Свтот...

TV emisija: MAK-DAM 10-ti jubileen kup vo sportski

ТВ ЕМИСИЈА ЛОВЕЧКО ОКО - 4Х4 - АВАНТУРА ВО ПРИРОДА

ТВ ЕМИСИЈА: ЛОВ - ПОТПОЛОШКИ ГРЛИЦИ ГУЛАБИ - Р. М.

 

ТВ ЕМИСИЈА 1: 9-МИ МЕЃУНАРОДЕН ОТВОРЕН ТУРНИР 2015

ТВ ЕМИСИЈА: КИНОЛОГИЈА, ОДГЛЕДУВАЧИ ВО МАКЕДОНИЈА

ТВ ЕМИСИЈА: ЛОВНИ РАСИ КУЧИЊА - ИЗЛОЖБА - МКЛК 7

ТВ ЕМИСИЈА - ПРВА КРВОДАРИТЕЛНА АКЦИЈА - МАК-ДАМ

ТВ емисија: ПОРИБУВАЊЕ со пастрмка на Крива Река

МАК-ДАМ 9 КУП - спортски клубски риболов во Македо

МАКЕДОНСКА СТРЕЛБА-4 2014 - ТВ ЕМИСИЈА

Во организација на Градскиот стрелачки сојуз Скопје успешно се одржа четвртиот по ред ревијален стрелачки натпревар што ја возобновува колективната меморија, а е предизвик за стрелците... Од каде „доаѓа“ и каде „оди“ возобнувањето на стрелбата со придавката „македонска“.. Треба да ја зачуваме - јасно е! Но, сама од себе не ќе се зачува, а на организаторот е потребно да му се помага во името на нешто што е заборавен македонски бренд во стрелаштвото во Светот... - Со добар поглед!

ТВ ЕМИСИЈА 2: 8-МИ ГРАНД ПРИ КУП СКОПЈЕ 2014

ТВ ЕМИСИЈА 3: 8-МИ ГРАНД ПРИ КУП СКОПЈЕ 2014

ТВ емсија: МАК. СПОРТСКИ ЗАЛАТЕН СНАЈПЕРСКИ ТИМ

ТВ ЕМИСИЈА: 8-МИ ГРАНД ПРИ КУП СКОПЈЕ 2014

ТВ ЕМИСИЈА: Прв полски натпревар - птичари - тип Б

ТВ емисија: „МКЛК-6“- изложба на ловни раси кучињa

ТВ емисија СО ВРВНИ СТРЕЛЦИ И... МАЛИ СОВЕТИ...

ТВ емисија: „НЕВИДЛИВИ“ ПРОМОЦИИ... СВЕТСКИ САЕМИ.

ASME Y14.5 

ASHRAE 90.1 

ТВ емисија: МАКЕДОНСКА СТРЕЛБА - 3

ASME CODE

ASME Y14.5 

ТВ емисија за порибување на Крива Река со пастрмка

МАК. ЛОВСТВО... (2 дел) „Лакавица“:... Концесии...

 

 

ASHRAE 90.1 

 

ASME Y14.5

 

AWS D1.4 

AWS D1.6 

IPC A-610E 

 

МАК. ЛОВСТВО... (1 ТВ дел)... Ловиштето „Лакавица“

8-mi MAK DAM RIBOLOVEN KUP - TV emisija od kupot

 

ASHRAE 90.1 

Ловење еребици... теорија и пракса - со застрел...

4х4 Џип турнеја - 1 ТВ емисија: ДЕМИР ХИСАР 2013 М

 

API STD 1104

aws standard

asme code 2013

ASME Y14.5

 

ICC IECC

ПОВТОРНО ПРВИ - МАК. СПОРТСКИ СНАЈПЕРСКИ ТИМ

ТВ ЕМИСИЈА ЗА УСПЕХОТ НА МЕЃУНАРОДН ПОЛЕ НА „ЗЛАТНИОТ“ МАКЕДОНСКИ СПОРТСКИ СНАЈПЕРСКИ ТИМ... НА КРАЈ ОД ТВ ЕМИСИЈАТА ВО ЧЕСТ НА ПОБЕДНИЦИТЕ:

СПЕЦИЈАЛЕН ПРИЛОГ...

2013 asme standard 

ASHRAE 90.1 

ASME B31.3 

IPC A-610E

IPC A-610E 

МАКЕДОНСКИТЕ СНАЈПЕРИСТИ ВО ЕЛИТАТА: НАЈДОБРИ!...

 

 

 

ASME B31.1

aws download

 

ICC IMC

IPC A-610E

ICC IECC

СПОДЕЛЕТЕ ГИ ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ПРИКАЗНИ

      „ЛОВЕЧКО ОКО“ Е ОТВОРЕНО ЗА ВАШИТЕ ЛИЧНИ РЕКОРДИ, ПРИКАЗНИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТОРИИ... во посебна рубрика во ТВ и „Веб“ изданијата: Лични ТВ авантури во природа...

        Затоа, Вашите ловни, риболовни, „офф-роуд“ и други приказни при престој во природа, односно интересни авантури во природа, праќајте ни ги како тект и фотографии на една од нашите електронски адреси:

    ilija_boj@yahoo.com    и      ilija.bojarovski@gmail.com

  Mожете и да не контактирате и на телефонскиот број (како и за емисијата „Ловечко око“): +389 -   (0)70-801-501, 070-226-058, а и на "Феисбук" (Facebook: Ilija Lovecko Oko Bojarovski  и Ilija Lovecko Oko Bojarovski Two)

ТВ емисија: 15-ти Саем на ловот и риболовот во Ниш

     На саемот - богата и ефтина понуда и за ловци и за риболовци, секако според македонските искуства...

    Инаку, претставникот на Спортскиот центар „Чаир“ од Ниш, господинот Мики Џорџевиќ, срдечно не пречека и не воведе во традицијата на саемското остварување. 

    На саемот, како посетители имаше многу македонци коишто беа од речиси сите градови од Македонија. Беа привлечени од евтините цени, но и производитте коишто не можат воопшто да ги најдат во Македонија. Можеби саемот е навидум мал, но, секако нуди многу повеке отколку продавниците во Македонија...

   

   

   

   

   

Почитувани, повелете линк за повеќе фотографии за саемот за лов и риболов во Ниш, 15-ти, јубилеен...на Facebook na Ilija Lovecko Oko Bojarovski во Албуми - фотографии, на линкот:

http://www.facebook.com/ilijaloveckooko.bojarovski

ИНФО ЗА ТВ СОРАБОТКАТА ВО 2013...

ИНФО ЗА ТВ СОРАБОТКАТА ВО 2013...

    ... Од 2009-та ТВ програмата оди на еден македонски, а од крајот на 2012 и на еден американски сајт и на еден интернет видео канал, покрај ТВ емитувањето на нациналната ТВ Телма и на другите локални и регионални ТВ во Македонија...

     Објавувањето, на Ваш пригоден материjал или линк, на македонскта веб страница не се наплаќа кога компанијата има годишна соработка со ТВ програмата...

ИНФО... Линковите за кажаното се:

 http://loveckooko.com.mk/

http://www.huntingfishingliving.com/
http://www.youtube.com/feed/?feature=guide

Ценовникот на нашата

специјализирана видеопродукција е познат во последните најмалку 15-ина па и да се пофалиме, 20-ина години...

Инаку, за тие компании кои имаат прекин во соработката со Ловечко око од половина или 1 година попустите, што ги имале пред прекинот, веќе не важат. Но, има други поволности, кои до сега ги немало, при компензирањето....

Прво се прави договор за соработка и за авнсирање на средства за продукција.

Соработката од аспект на продукциски ангажман за  продукцијата се дели на 4 дела:

1 - СНИМАЊЕ,

2 - МОНТАЖА/ЕДИТИРАЊЕ,

3 - ЕМИТУВАЊЕ/ОБЈАВУВАЊЕ И

4 - СПОТ МАРКЕТИНГ СОРАБОТКА.

1 и 2 - Еден ден снимање (настан до 8 часа траење) со тим од новинар/уредник и камерман или само еден човек чини 250 евра, монтажата исто толку, со тоа што за повеќе од 3 дена монтажата се пресметува 50 проценти од договорениот ден снимање. Материјалот, како и оргиналниот и монтираниот материјал е во сопственост на нарачателот, а Ловечко око ја врши само професионалната услуга за профи ТВ документирање на настанот и, нормално, автоматски не го емитува, односно не го објавува  настанот... Нели, како што е познато емитувањето, објавувањето, е трета, односно друга работа и тоа се договара посебно...

3 - Може да се договори учество и емитување во ¼, во ½ и во 1/1 емисија со емитување монтиран и едитиран материјал од веќе снимен видеомареијал, Тоа за во ТВ програмата Ловечко око се договара посебно. Во некои случаи за таквото ТВ емитување се изразува само јавна благодарност, благодарница кон,за Ловечко око и слично.

Емитувањето спотови во Маркетинг блоковите е посебна работа... Генерално, за годишна соработка за емитување спотови има повеќе варијанти, при што годишната соработка претпочита вредноста на 1 секунда да е 4 евра.

Инаку, моментно, како што кажавме, објавувањето на македонскта веб страница оди гратис ако компанијата соработува со ТВ програмата...

... Од 2009-та ТВ програмата оди на еден македонски, а од крајот на 2012 и на еден американски сајт и на еден интернет видео канал, покрај ТВ емитувањето на националната ТВ Телма и на другите локални и регионални ТВ во Македонија...  

    Објавувањето, на Ваш пригоден материjал или линк, на македонскта веб страница не се наплаќа кога компанијата има годишна соработка со ТВ програмата...

Линковите за претходно кажаното се:

http://loveckooko.com.mk/
http://www.huntingfishingliving.com/
http://www.youtube.com/feed/?feature=guide

Авторското едитирање на материјалите, секако ќе се остварува според Законот за радиодифузија, Законот за македонски јазик и со другите закони од/за оваа ТВ продукциска област...

Поздрав

- Со добар поглед!  и    – Бистро!

 

„МКЛК – 2013“ - СПЕЦ. ИЗЛОЖБА НА ЛОВЕЧКИ КУЧИЊА

ТВ емисијата од настанот беше емитувана во еден од термините

на ТВ програмата „Ловечко око“ на национаната ТВ „Телма“.

             Фототографии од прекрасниот настан имате на Facebook na Ilija Lovecko Oko Bojarovski во Албуми - фотографии, на линкот:

http://www.facebook.com/ilijaloveckooko.bojarovski

     Инаку, „Македонскиот клуб за ловна кинологија“ од Скопје, како здружение по петти пат успешно ја организира изложбата на ловечки раси кучиња, на стадионот во скопската населба Влае, општина Карпош, покрај Вардар, во неделата на 14 април годинава.

    Тоа е настан којшто, евидентно, е двигател на ловно-кинолошката култура што го надополнува мозаикот на македонската современа општествена култура на живеење.

 

 

4х4 Џип турнеја -2 ТВ емисија: Кичево... Бистра...

 

ИНАКУ, ОВА Е ВТОРАТА ТВ СТОРИЈА ЗА УБАВИОТ И РАРИТЕТЕН „ОФФРОУД“ НАСТАН... ПОВЕЌЕ ФОТОГРАФИИ ИМАТЕ НА НАШИОТ „ФЕИСБООК“ ПРОФИЛ:

Ilija Lovecko Oko Bojarovski

  ... Кичевчани се одлични ловци, познавачи на својата земја и другари кои сакаат да ги споделат убавите работи со сите добронамерници...

     Во случајот, односно настанот којшто го проследивме, а го организираа кичевчани, тоа беа многу ловци, риболовци и љубители на природата, а и на 4х4 теренците, кои се одѕваа на поканата да учествуваат на Џип турнеја - Убавините на Бистра.

    Практично тоа беше еднодневно заедничко друѓење и организирано разгледување на македонските кичевски убавини, 120 километри „оффруд“ групно возење со околу стотина џипови и педесетина моторцикли...

     Интересен настан...      - Со добар поглед, а и Бистро!...

Прва ТВ сторија, емисија:

 

СТРЕЛАШТВО: НАТПРЕВАР И РАЗВИВАЊЕ НА „ТИМ СПИРИТ“

ТВ емисија со два дела, прилога:

1 - за натпревари во стрелаштво во дисциплината воздушна пушка на лекарската комора на Македонија

и

2 - за развивање на колективниот дух преку рекреативно стрелаштво и риболов со едукативен приод и дружење со членовите на Ротари клубот Скопје - „Кирил и Методиј“.

4х4 Џип тури во Македонија: Битола... Мариово...

              1 дел - емисија                                                            2 дел - емисија

        

Од МКЛК благодарница по повод 5 год. јубилеј

                     Македонскиот клуб за ловна кинологија - МКЛК, додели Благодарница на Независната продукција БОЈАРОВСКИ  и на ТВ програмата Ловечко око по повод 5-годишниот јубилеј на Клубот. 

 

              Чест е да се добие благодарница од ентузијасти кои за овој петгодишен период, сега јубилеј, веќе ги имаат согледано работите и состојбите и почнуваат ги вреднуваат нештата... па, со конкретни реализирани активности ја остваруваат својатаа мисија во општеството за покрај ловечкото и индивидуалното да се негува и клубското и државното. Истовремено создавајќи простор каде што познанството прерасснува во пријателство. 

  

- СО ДОБАР ПОГЛЕД!

Практично, живот и смртта се во иста опција...

 

Безбедноста во авантуристичкиот туризам, авантурата во природа, како дел од  алтернативниот туризам во Светот

... Практично, животот и смртта се инволвирани во иста опција...

            Со развојот на општиот туризам се диференцираат и зајакнуваат гранките, деловите на тој туризам, што веќе во светот и се именуваат како туристички индустрии, како на пример Авантуристичката туристичка индустрија. Со тој развој неминовно се развива чувството за добивање, а и давање безбедност во рамките на понудените туристички аражмани од тој дел. Кога се оди надвор од домот секогаш може нешто неочекувано да се случи што би било опасност по здравјето или по животот на човекот.

Не постои апсолутна безбедност и гаранција за безбедност. Можеби и тоа е предизвик за многумина кои се одлучуваат за авантуристички туризам, во многунешто дел од алтернативниот туризам. Тој авантуристички туризам претставува и активен одмор што е се поактуелен во светот. Тоа, пак го наметнува прашањето на нивото на безбедност при таквиот активен одмор исполет со релативно опасни активности што носат возбуда.

            Познато е дека алтернативниот туризам надвор во природа е најинтересен во руралните краеви. Таквата лоцираност пак придонесува тешко да се обезбедува голем степен на безбедност на туристите што го практикуваат овој вид туризам, а особено авантуристичкиот туризам. Познато е дека авантуристичкиот туризам инхерентно носи ризик. Тоа практично значи дека ризикот е природно споен со таквиот начин на активен одмор, односно авантуристички туризам.

            Самото административно уредување на безбедноста при авантуристичкиот туризам донесува само можност за елиминирање на повеќето опасности и управување со ризикот. Свесноста дека треба да се даде акцент на безбедноста е можност повеќе да се елиминираат безбедносните грешки. Секако дека, на пример, конкртно во последните 5 години се направени многу безбедносни подобрување во авантуристичкиот туризам, но секогаш е потребно да се унапредува оваа област

 како што расте бројот на туристи коишто го практикуваат активниот одмор, авантура во природа.

Од 2011 во Светот туристичките оператори сериозно работеа за подобрување на безбедноста кај авантуристичкиот туризам. Па така, во мај 2012 беше создадена специјализирана веб-страница SupportAdventure.co.nz којашто ги третира и ги обединува безбедносните прашања и одговорите за тие прашања во овој дел од алтернативниот туризам. Вклучените содржини, коишто се еден вид сеопфатни безбедносни информации и совети, делуваа и како репер за операторите и регулаторите. Може да се каже дека сета таа содржина во сајтот дојде од авантуристичка туристичка индустрија и се користи од операторите во истата туристичка индустрија.

Практично во последните 5-6 години водечки светки туристички оператори тргнаа со работа, во еден интензивен процес да се создаде безбедност во авантуристичкиот светски туризам со насоки прилагодени за конкретни одредени активности при остварување на туристичките тури. Фактот што насоките на развој за поголема безбедност со авануристичкиот туризам се развиени во соработка со туристичките оператори дава за право да се каже дека тие насоки имаат поголема точност, веројатност за остварување и брзо прифаќање од страна на сите оператори. Концептот е во насока упатствата и прописите да имаат способност да се менуваат брзо во светлина на новите информации во рамките на овој динамичен туристички сектор.

            Коментарите за оваа нова област во авантуристичкиот туризам се различни. Дел се во рамките дека е ова одлична работа, а други велат дека сето ова е направено од каучот од пред телевизорот и нема врска со реалноста, освен да ги оправда грешките на одговорните. Практично, опонентите велат дека сите безбедносни правила и прописи се во насока на административна рамка на управувње без значајни санкции. Но, при таквата критика, се заборава дека тука не се размислува и не се креира во поглед на санкции при нарушена безбедност, туку за подобрување на безбедноста при практикување и остварување на авантуристичкиот туризам. Познато е дека во одреден момент,  колку и да се имаат правила и прописи и процедури за извршување на активности во природа, е секогаш можно работите „да се завртат однаопаку“. Но, тоа може да се каже дека е и нормален ризик кога туристот избира по сопствена волја што сака да направи со својот годишен одмор.

Тоа е и начин на живот. Практично, живот и смртта се инволвирани во иста опција. Важно е да не се заборави дека професионалноста значи сериозен обид да се преземат мерки за безбедност, а тоа ќе ја зајакне репутацијата на професионалецот и можеби и профитабилноста.

 

            Во тие рамки го имаме и ловниот и риболовниот туризам, што истовремено е и авантуристички туризам и дел од алтернативниот туризам.

 

„7-ми Гран При Скопје 2013“ - меѓународен настан

 

ТВ емисијата од настанот „7-ми Гран При Скопје 2013“ меѓународен турнир во стрелаштво беше емитувана во еден од термините на ТВ програмата „Ловечко око“ на национаната ТВ „Телма“, по што ја објавуваме и на нашата веб страница:

Инаку, повеќе фотографии од турнирот имате на следниот линк:

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10201090669970122.1073741837.1269840479&type=3

 

6-ти Гран-при меѓународен турнир стрелаштво 2 дела

        

Дебрца - можност за алтернативен туризам во РМ

Несекојдневна приказна за ловечко-доктор. хуманост

 

ЧЕСТИТКА...

 

огласи донации